Grasu 16

Photoshop

Alkuesittelyjen jälkeen kävimme läpi jyti.net/grasu16 -sivuston, tiedostojen tallennuspaikat (ns. O-asema, O://grasu16/pvmkansio (esim. 110816)). Lisäksi kävimme läpi erilaisia käsitteitä, kuten vektori- ja pikseligrafiikka, resoluutio, bezier-piirto, eri mittayksiköt ja hyvin suppeasti typografian termejä.

Käsitteet
Käsitteet_bezier
Käsitteet_bezier2

Käsitteitä koskeva pdf -moniste vuodelta 2013

Käsittelimme Photoshop CC-ohjelman käyttöliittymään liittyviä asioita (kuvien avaus, järjestäminen, paneelit, työkalut yms.). Sen jälkeen katsoimme uuden kuvan aloittamisen (File-New) ja aloitimme piirto- ja taustavärin määrittämisen. Aiheeseen liittyvät videot alla:

Käyttöliittymä 1
Käyttöliittymä 2
Käyttöliittymä 3

Uuden kuvan aloittaminen
Värien määrittäminen

Aluksi kävimme loppuun edellisellä kerralla aloitetun värien määrittämisen (video edellisen päivän kohdalla. Sen jälkeen katsoimme suurennussuhteen muuttamisen (Zoom-tool) ja kuvan koon sekä resoluution muuttamisen (Image Size). Lopuksi käsiteltiin piirtoalueen koon muuttaminen (Canvas Size). Alla videot ko. aiheista.

Kuvan suurennussuhteen muuttaminen
Kuvan koon ja resoluution määrittäminen
Piirtoalueen koko

Kävimme läpi kaikki aluetyökalut. Alla olevissa videoissa on käsitelty Photoshopin versiota 2015.0, teillä on 2015.5, jossa Refine Edge -painike on korvattu Select and Mask -painikkeella. Sen toiminta lähes sama kuin Refine Edge, eli katsokaa sen video (aluetyökalut 2 -video) ja sitten erillinen Select and Mask -video, jossa on esitetty uudemman version mukainen toiminta. Ihan kaikkia videoissa esiteltyjä juttuja emme ehtineet käydä läpi, vaan käymme ne seuraavien tuntien aluksi. Laitan tähän kuitenkin jo kaikki videot.

Aluetyökalut 1
Aluetyökalut 2
Aluetyökalut 3
Aluetyökalut 4
Aluetyökalut 5
Aluetyökalut 6 - tallennus
2015.5 version Select and Mask

Käsittelimme Select -valikon komentoja, kuten Select and Mask, Grow, Similar ja Inverse. Lisäksi kävimme läpi Free Transform -komennon ja Transform -komennon eri vaihtoehdot. Select valikoita koskevat videot ovat edellisen kerran aluevalintatyökalujen kanssa.

Free Transform 1
Free Transform 2 (lähinnä Transform)

Käsittelimme ensin tasoja (Layers), jonka jälkeen Move -tool työkalun (myös tasaukset/align ja panoraamakuva).

Tasot 1
Tasot 2
Tasot 3
Move Tool

Ensin rajasimme kuvaa Crop Tool työkalulla ja sen Perspective -versiolla. Sitten kävimme lyhyesti läpi Slice Tool työkalun. Aloitimme reittien (vektorivalintojen) läpikäymisen. Ko. aiheesta vielä vähän lisää ensi kerralla. Laitan tähän kuitenkin jo kaikki aiheen videot.

Crop Tool 1
Crop Tool 2
Reitit 1
Reitit 2
Reitit 3

Kävimme ensin reitit loppuun (videot edellisen kerran kohdalla). Tämän päivän pääaihe oli sivellin -työkalu (Brush) sekä Brush -paneeli. Sivusimme myös maskaamista ja tayttötason käyttöä. Ne tarkemmin myöhemmin. Alla videot sivellintyökalun käytöstä.

Sivellin 1
Sivellin 2
Sivellin 3

Aloitimme maskien läpikäymisellä (pikamaski, tasomaski, vektorimaski). Sen jälkeen katsoimme vähän sekoitustiloja sekä työkalun kohdalla (sivellin) että tasojen kohdalla. Samassa yhteydessä käsittelimme myös täyttötason. Se tulee vielä tarkemmin myöhemmin. Annoin myös ensimmäisen palautettavan tehtävän. Katso tarkemmin ajankohtaisista.

Maskit 1
Maskit 2
Sekoitustilat 1
Sekoitustilat 2

Sekoitustilat moniste (pdf)

Katsoimme ensin vielä yhden esimerkin sekoitustilojen käytöstä (tummentava tila). Näytin myös sekoitustilan käytön säätötason kanssa. Sen jälkeen käsittelimme liukuvärien käytön sekä värjäyksessä, että maskauksessa. Lopuksi kävimme läpi erilaiset täyttötasot (yhtenäinen väri, liukuväri, kuvio) ja kuvion perustamisen (Define Pattern). Viimeiset puoli tuntia oli mahdollisuus tehdä palautettavaa tehtävää ja esittää kysymyksiä siihen liittyen.

Liukuväri 1
Liukuväri 2
Täyttötasot

Kävimme läpi kloonaussiveltimet ja eriliset korjaussiveltimet (Spot Healing, Healing, Patch, Content-Aware Move Tool) ja Red Eye Tool -työkalun.

Versiossa 2015.5 on korjaussiveltimiin lisätty diffuusio -säädin (sitä ei esitellä videoissa, ne tehty versiolla 2015.0). Voit tutustua ominaisuuteen tästä.

Kloonaus 1
Kloonaus 2
Korjaussiveltimet 1
Korjausiveltimet 2

Aloitimme käymällä läpi Photoshop harjoituksen (harj 1). Sen jälkeen kävimme läpi historia -paneelin ja -siveltimen. Lopuksi aloitimme tyylien (Style) läpikäymisen. Lisäksi katsoimme hyvin lyhyesti tekstityökalun.

Harjoitus 1 video 1
Harjoitus 1 video 2
Historiapaneeli
Tasotyylit 1
Tasotyylit 2

Käsittelimme ensin tekstityökalun (Merkki -paneeli, tekstin välistäminen yms.). Ohessa olevilla videoilla on ko. kohta käsitelty laajemmin kuin tunilla (mm. kappalepaneeli). Sen jälkeen kävimme läpi Adjustment -paneelin vaihtoehdoista kolme ensimmäistä (Brightness/Contrast, Levels, Curves).

Teksti 1
Teksti 2
Teksti 3
Säätötasot 1
Säätötasot 2
Säätötasot 3

Kävimme ensin läpi käsitteen HDR-kuva (High Dynamic Range). Katsoimme siitä myös yhden esimerkin. Sen jälkeen kävimme läpi Adjustment -paneelin loput vaihtoehdot. Lopuksi käsittelimme kuvan analysointityökalut.

Säätötasot 4
Säätötasot 5
Säätötasot 6
Säätötasot 7
Kuvan analysointi

Kävimme läpi Filter Galleryn, yleisimmät terävöityssuotimet ja yleisimmät sumennussuotimet (myös Blur Gallery). Lopuksi kävimme läpi ns. raakakuvan ja sen perusmuokkauksen Camera Raw -ohjelmalla. Tämä oli viimeinen Photoshop tunti. Loppu videot nähtävissä seuraavassa avattavassa valikossa

Terävöitys 1
Terävöitys 2
Sumennus 1
Sumennus 2
Camera Raw 1
Camera Raw 2