Grasu 16

InDesign

Aloitimme tutustumalla InDesign ohjelmaan yksinkertaisen taiton avulla. Teimme tarvittavat tyylit ja sivupohjat koirakirjaan, jonka jälkeen taitoimme siihen yhden sivun. Ensi kerralla otetaan vielä yhteisesti kuvan lisääminen sivulle.

Koirakirja video 1
Koirakirja video 2
Koirakirja video 3

Katsoimme ensin Koirakirja -harjoitukseen viimeksi nopeasti käsitellyn kuvan koon määrittämisen ja kuvan liittämisen. Sen jälkeen kävimme läpi käyttöliittymään liittyviä asioita. Seuraavaksi katsoimme uuden työn aloittamisen ja tekstin kirjoittamisen tekstikehykseen. Lisäksi toimme valmista Word tiedostoa erilaisilla juoksutustavoilla (manuaalinen, puoliautomaattinen, automaattinen). Aloitimme myös tekstikehyksien ketjuttamisen.

Käyttöliittymä 1
Käyttöliittymä 2
Uuden työn aloittaminen 1
Uuden työn aloittaminen 2
Tekstin tuominen 1

Kävimme läpi tekstin tuomisen ja juoksuttamisen. Lisäksi toimme Wordissä tyyleillä muotoiltua tekstiä tyylit säilyttäen ja tyylit poistaen. Seuraavaksi katsoimme tekstikehyksen asetuksia ja ankkurointia. Lopuksi toimme kuvia suoraan tai valmiisiin kuvakehyksiin.

Tekstin tuominen 1
Tekstin tuominen 2
Tekstikehys 1
Tekstikehys 2
Kuvan tuominen 1
Kuvan tuominen 2

Kävimme läpi sivupohjien käyttöön liittyviä asioita. Teimme sivupohjiin erilaisia palstajakoja (2 palstaa, 2/3 palstaa aukeama, vaihtelevat palstaleveydet), automaattisen sivunumeroinnin, väripalkin, taittopohjan tuoteluettelolle tekstinjuoksutuksella ja ilman. Lisäksi lisäsimme tekstinkiertoelementit sivupohjalle ja valmiit ei vakiomuotoiset teksti- ja kuvakehykset.

Sivupohjat 1
Sivupohjat 2
Sivupohjat 3
Sivupohjat 4

Aloitimme kappaletyylien (Paragraph Style) läpikäymisen. Ehdimme Indent and Spacing välilehden Last Line Indent -kohtaan asti.

Kappaletyylit 1
Kappaletyylit 2
Kappaletyylit 3

Jatkoimme kappaletyylien läpikäymistä. Nyt ehdimme Keep Options välilehden loppuun asti. Kappaletyylit 3 videon lopussa on Sarkain-osio, joka käsiteltiin vasta tänään. Kappaletyylit 3
Kappaletyylit 4

Jatkettiin kappaletyylien läpikäymistä. Nyt ehdittiin käsitellä anfangiin asti (Drop Caps). Ensi kerralla sisäkkäistyylit (Nested Style).

Kappaletyylit 5
Kappaletyylit 6

Jatkettiin kappaletyylejä. Tänään ehdittiin Character Color -kohtaan asti.

Kappaletyylit 7
Kappaletyylit 8

Käsittelimme kappaletyylit loppuun, katsoimme merkkityylien paneelin läpi ja lopuksi kävimme lävitse erilaiset tekstinkierrätystavat (Text Wrap).

Kappaletyylit 9
Tekstinkierrätys

Kävimme läpi erilaiset objektityylit (tekstikehys/kuvakehys) ja tehosteet. Lisäksi aloitimme värien määrittämisen Swatches -paneeliin. Ehdimme New Color Swatch ja New Tint Swatch vaihtoehdot.

Objektityylit
Tehosteet
Väripaletti 1

Käytiin ensin väripaletti (Swatches) loppuun (liukuväri, sekoiteväri ja väriryhmät). Sen jälkeen aloitimme taulukoiden läpikäymisen. Liitimme taulukon tekstiin sidotuksi ja sen jälkeen kelluvaksi. Lopuksi katsoimme vähän lomakesuunnittelua taulukoiden avulla.

Väripaletti 1
Väripaletti 2
Taulukko 1

Käytiin loppuun taulukon muodostaminen alusta alkaen ja sarkaimin erotellusta tekstistä muodostaen. Käsittelimme myös taulukkotyylin ja solutyylin.

Taulukko 2
Taulukko 3

Annoin palautettavan tehtävän (tuotekortti). Tehtävässä tarvittavat tiedostot O-asemalla ja pakattuna alla. Sen jälkeen kertasimme syksyllä läpikäytyjä asioita (värien perustaminen, sivupohjat, kappaletyylit, taulukot ja -tyylit).

Tuotekortti -tehtävän tiedostot ja ohje

Palautettava rivirekisteriharjoitus. Harjoituksessa tarvittavat tiedostot saat alla olevasta linkistä. Palautus sähköpostitse viimeistään 25.1.2017.

Harjoituksen tiedostot zip-pakattuna

Rivirekisteri 1
Rivirekisteri 2

Aloitimme vielä yhdellä rivirekisteriharjoituksella, jossa mukana myös kuva ja taulukko. Sen jälkeen katsoimme pdf-muotoon viemisen ja valmiin pdf-asetuksen (joboptions) asentamisen InDesigneen. Lopuksi kävimme läpi esitarkastuksen (Preflight) ja perustimme sinne uuden oman profiilin.

PDF
Preflight - esitarkastus 1
Preflight - esitarkastus 2
Preflight - esitarkastus 3

Kävimme läpi kirjan muodostamisen (book). Sen yhteydessä teimme myös sisällysluettelon (toc) ja hakemiston (index). Sen jälkeen teimme ko. kirjasta pdf-tiedoston. Lopuksi kävimme läpi keräily -toiminnon (package).

Kirja - Sisällysluettelo - Hakemisto 1
Kirja - Sisällysluettelo - Hakemisto 2
Kirja - Sisällysluettelo - Hakemisto 3
Keräily (package) 1
Keräily (package) 2

Aloitimme Print booklet -komennolla (arkkiasemointi), jonka jälkeen katsoimme pari esimerkkiä tasojen käytöstä (sivunumero ylemmälle tasolle ja esite, josta useampi kieliversio). Tämän jälkeen kävimme läpi Type -valikon komentoja ja julkaisun osioinnin useampaan osaan. Videon osioinnista lisää vähän myöhemmin. Ensi kerralla aloitamme Illustratorin...

Print booklet
Tasot
Type valikon komentoja 1
Type valikon komentoja 2
Type valikon komentoja 3