Grasu 16

Illustrator

Aloitimme Illustratorin läpikäymisen. Katsoimme ensin Illustratorin käyttöliittymään liittyviä asioita, jonka jälkeen katsoimme bezier-piirron periaatetta. Kävimme läpi Pen Tool ja Anchor Point tool -työkalut, erilaiset pistetyypit (kulma-, kaari- ja yhdyspiste), muunnot tyyppien välillä, viivan katkaisun yms. Aloitimme lopuksi Pencil tool työkalun käsittelyn, mutta se jäi kesken.

Käyttöliittyma 1
Käyttöliittymä 2
Käyttöliittymä 3
Viivan piirto 1
Viivan piirto 2
Viivan piirto 3

Pencil tool ja Join Tool loppuun (videot edellisen päivän kohdalla). Stroke paneeli, Width Tool työkalu, viivaprofiilit, viivaprofiilin muunto piirrosobjektiksi, Blob Tool työkalu ja Shaper Tool työkalu.

Viivan muotoilu 1
Viivan muotoilu 2
Blob Tool
Shaper Tool

Ensin kävimme läpi loput viivatyökalut. Samassa yhteydessä lyhyesti Envelope (muotti) ja Live Paint, jotka käsittelemme perusteellisemmin myöhemmin. Sen jälkeen käsittelimme vakiomuotojen piirtämisen (suorakaide, ympyrä, monikulmio, tähti). Lopuksi aloitimme muotojen piirtämisen yhdistämällä vakiomuotoja (Pathfinder). Samalla käsittelimme myös Kierto-työkalun (Transform - Rotate) ja kierron toistamisen (Ctrl+D, esim. kellotaulun piirto).

Viivatyökalut 1
Viivatyökalut 2
Vakiomuotojen piirto 1
Vakiomuotojen piirto 2

Aloitimme InDesign kertauksella (tuotekortti -tehtävä), jonka jälkeen kävimme läpi Pathfinder -paneelin vaihtoehdot (Muotojen piirto yhdistelemällä). Samalla kävimme läpi kierto, peilaus, skaalaus ja siirto (rotate, reflect, scale, move) työkalut.

Piirto muotoja yhdistämällä 1
Piirto muotoja yhdistämällä 2
Piirto muotoja yhdistämällä 3

Kävimme ensin viimekerralta jääneen Shear tool työkalun (esitelty edellisissä videoissa). Sen jälkeen teimme muotojen piirtoharjoituksena Liv -kanavan logon. Sitten kävimme läpi Paintbrush sivellin työkalun ja Brush paneelin. Perustimme kaikki erilaiset sivellintyypit (Calligraphic, Scatter, Art, Bristle, Pattern).

Sivellin 1
Sivellin 2
Sivellin 3

Aluksi käsittelimme Swatches -paneelin, Color -paneelin, Recolor Art -toiminnon sekä Live Paint Bucket työkalun. Lopuksi katsoimme liukuväripaneelin ja -työkalun käytön.

Värien käyttäminen 1
Värien käyttäminen 2
Värien käyttäminen 3
Liukuvärit

Käytiin läpi Mesh verkkotoiminto sekä valikon (Object - Create Gradient Mesh) että Mesh -työkalun avulla. Lopuksi kävimme läpi tasot -paneelin toiminnot (sublayer, leikkaava taso, ominaisuuksien kopiointi yms.)

Mesh toiminto 1
Mesh toiminto 2
Tasot 1
Tasot 2

Teimme iPod harjoituksen, jonka aineisto ja ohjeistus on O-asemalla 270217_ipod -nimisessä kansiossa. Alla olevissa videoissa on yksi tapa tehdä ko. harjoitus.

iPod harjoitus 1
iPod harjoitus 2
iPod harjoitus 3
iPod harjoitus 4

Kävimme ensin läpi palautettavan kurssitehtävän (Fazer Salmiakki). Laitan tähän poikkeuksellisesti pari aiheeseen liittyvää videota. Ne eivät suinkaa ole malli siitä mitä pitäisi tehdä, vain yksi vaihtoehto alkuperäisen ulkoasun tekemiseen. Toivottavaa on että suunnittelette ulkoasun uusiksi. Tiedostot tehtävän tekemiseen on O-aseman Grasu16 kansion alla olevassa Salmiakki -kansiossa.

Tämän jälkeen kävimme läpi muotoilutyökalut ja Align toiminnon (paneeli).

Muotoilutyökalut 1
Muotoilutyökalut 2
Align toiminto

Salmiakki 1
Salmiakki 2

Käsittelimme ensin Arrange toiminnon sekä valikon kautta että suoraan hiirellä Layer-paneelista. Sitten katsoimme Eraser tool työkalun sekä sakset ja veitsi työkalut. Tämän jälkeen perustimme symbolin ja kävimme läpi Symbol-paneelin toiminnan sekä Symbol Spray -työkalun. Lopuksi kävimme läpi erilaiset valintatavat sekä työkalupaneelin että Select valikon kautta.

Arrange -komento
Eraser yms. työkalut
Symbolit 1
Symbolit 2
Erilaiset valintatavat

Kävin ensin läpi apulinjat ja Grid ruudukon. Sitten Perspective Grid toiminnon. Lopuksi käsittelimme tekstityökalut (mm. välistys, kappaletyylit, aluetyökalu, teksti viivalle yms.)

Apulinjat
Perspective grid 1
Perspective grid 2
Tekstityökalut 1
Tekstityökalut 2
Tekstityökalut 3

Katsoimme ensin muotti (envelope) toiminnon. Ohessa siitä video. Sen jälkeen aloitimme Kirjan Kansi -harjoituksen (Reijo Mäki - Paholaisen suudelma). Tehtävässä tarvittavat tiedostot ovat O -asemalla kirjan_kansi -nimisessä kansiossa. Alla muutama linkki kannen suunnitteluun liittyviin asioihin.

Muotti - Envelope

Rikas musta (Hansaprint)
Kansilaskuri - Books on Demand
Kannen suunnittelu - Books on Demand

Aluksi katsoimme kirjan kansi -harjoituksen loppuun. Sen jälkeen kävimme läpi Blend -toiminnon. Lopuksi aloitimme 3D -piirron. Siitä ehdimme käsitellä Rotate osuuden.

Blend 1
Blend 2

Kävimme ensin 3D -tehosteet loppuun ja piirsimme perinteisen Nokia -puhelimen (malli 222, videolla 215). Sen jälkeen kävimme läpi Illustratorin kaavionpiirtotyökalut perinteisen pylväskaavion ja piirakkakaavion osalta. Katsoimme myös yhden viivakaavion.

3D tehoste 1
3D tehoste 2
Nokia 215 harjoitus
Kaavio 1
Kaavio 2

Viimeisen kerran pääaiheena oli vektorointi (Trace -komento). Sen lisäksi katsoimme lyhyesti graafiset tyylit, ryhmittämisen, Transparency -paneelin, yhdistetyn polun (Compound path) ja erilaiset maskaustavat (Clipping mask ja Transparency -paneelin kautta).

Vektorointi - Trace 1
Vektorointi - Trace 2
Graafiset tyylit
Läpinäkyvyys - sekoitustila - Maski - Clipping mask
Yhdistetty polku - Compound path + Object - path -komentoja
Ryhmitys, Group selection tool, Lukitse, Piilota, Rasteroi